+31 (0)6-42045079

Sportbonden en natuurorganisaties starten Buitencode

Sportbonden en natuurorganisaties starten Buitencode

Sportbonden en natuurorganisaties starten Buitencode

Natuurorganisaties en sportbonden in Nederland hebben de handen ineen geslagen. Met de nieuwe Buitencode willen zij de omgang tussen bezoekers van natuurgebieden op een positieve manier beïnvloeden: “Geef een ander de ruimte en bescherm de natuur waarvan je geniet!”

Nederlanders trekken graag de natuur in en komen elkaar steeds vaker tegen als ze aan het sporten of bewegen zijn in het bos. Dat geeft soms wrijving tussen bezoekers, want niet iedereen heeft evenveel begrip voor de beleving van een ander. Bovendien is er in sommige gevallen weinig kennis over verantwoord gebruik van de natuur.

Daarom hebben verschillende sportbonden en natuurorganisaties de handen ineengeslagen. Deze samenwerking levert een Buitencode op waarin we een aantal gedragsregels met elkaar afspreken: “Ruimte voor elkaar sportief gebaar”. Hiermee vragen we bezoekers van natuurgebieden om anderen de ruimte te geven en de natuur te beschermen. Zo gaan we op een respectvolle manier met elkaar en met de natuur om en kunnen we met zijn allen blijven genieten van de natuur.
5 regels

Deze Buitencode is er voor iedereen en bestaat uit 5 regels:

1. Wees vriendelijk, geef elkaar de ruimte, en minder je vaart.
2. Voel je verantwoordelijk voor je eigen gedrag richting natuur en haar gebruikers.
3. Durf een ander aan te spreken op zijn gedrag.
4. Sportief bewegen in de natuur doe je veilig, draag bescherming.
5. Blijf op de paden en geef natuur de ruimte.

Sportbonden en natuurorganisaties hebben deze Buitencode gezamenlijk ontwikkeld en gaan deze actief promoten. “We gaan voor een positieve toon waarbinnen mensen elkaar aanspreken op hun gedrag, met humor en een high five. We laten daarmee zien dat iedereen kan blijven genieten van sporten en bewegen in de natuur. Juist door rekening te houden met anderen en respect te tonen voor mens en natuur”.
Samenwerking

De campagne Buitencode is een samenwerking tussen de NTFU, KNHS, Atletiekunie, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Landschappen, en mede mogelijk gemaakt door het actieplan Naar een Veiliger Sportklimaat.