+31 (0)6-42045079

Wandelen

Ontdek de vele wandelmogelijkheden

De regio Noord- en Midden-Limburg biedt in totaal ruim 3.300 kilometer aan wandelroutes. Deze routes nemen u mee langs de mooiste plekjes van de regio. Naast dit wandelknooppuntensysteem lopen er ook lange afstandwandelroutes, streekpaden en NS-dagtochten door de regio. Voldoende mogelijkheden dus voor een leuke activiteit!

Ontdek de mooiste routes in Noord Limburg Ontdek de mooiste routes in Midden Limburg

Wandelnetwerken

Inmiddels zijn er wandelnetwerken aangelegd/samengesteld in de gemeenten Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Peel en Maas, Roerdalen, Roermond, gedeelten van Venlo, Venray en Weert.

Bij een wandelnetwerk zijn verschillende wandelroutes met elkaar verbonden door knooppunten. U kunt hierdoor zelf uw route samenstellen, zelf bepalen hoe lang u uw wandeltocht wilt maken en op ieder knooppunt de te volgen richting bepalen.

U kunt uw route starten bij een willekeurig knooppunt of bij een startpunt. Bij deze startpunten is voldoende parkeergelegenheid aanwezig en er staat een overzichtsbord met de kaart van het netwerk in de omgeving.

Het wandelroutenetwerk is in twee richtingen te bewandelen. Van knooppunt naar knooppunt wordt u in beide richtingen geleid door duidelijke bewegwijzering met daarop de nummers van de knooppunten. Op deze manier kunt u steeds andere en nieuwe wandelroutes samenstellen.

Niet ieder wandelnetwerk in de regio heeft dezelfde bewegwijzering, maar de nummers lopen wel op elkaar door. Hierdoor kunt u uw gekozen route toch goed bewandelen. Hieronder volgt een opsomming van de bewegwijzering.

Wandelroutenetwerken in Beesel, Horst aan de Maas, Leudal, Nederweert, Maasgouw, Peel en Maas, Roerdalen, Roermond en Venlo

De wandelroutenetwerken in Beesel, Horst aan de Maas, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Peel en Maas, Venlo, Roerdalen en Roermond zijn bewegwijzerd volgens hetzelfde systeem. Rechts ziet u een voorbeeld van een knooppuntpaal. Bovenaan wordt aangegeven bij welk knooppunt u zich bevindt en welke richting u kunt nemen voor het volgende nummer.

De route wordt aangegeven door middel van tussenbewegwijzeringspalen waar eenzelfde rood bordje opstaat met de richting. Tevens worden de routes door middel van stickers aangegeven.

Wandelroutenetwerk in Bergen en Gennep

De bewegwijzering van het wandelroutenetwerk in Bergen en Gennep is anders dan de bovenstaande wandelnetwerken, maar dit netwerk volgt ook knooppuntennummers. Rechts ziet u een voorbeeld van een knooppuntpaal. Op deze palen staat de afstand tot het volgende knooppuntnummer aangegeven en op elke paal staat een overzichtskaartje van de directe omgeving.

De route wordt aangegeven door middel van tussenbewegwijzeringspalen waar eenzelfde rood bordje opstaat met de richting.

Wandelroutenetwerk in Venray

In Venray zijn in de dorpskernen wandelnetwerken aangelegd die op elkaar aansluiten. Voor de bewegwijzering wordt gebruik gemaakt van aluminium plaatjes waar de nummers op staan. Een voorbeeld van deze paaltjes ziet u rechts.

De route wordt aangegeven door middel van tussenbewegwijzeringspalen waar eenzelfde aluminium plaatje op staat met de richting. Tevens worden de routes door middel van stickers aangegeven.

Wandelroutenetwerk in Weert

In de gemeente Weert ligt ook een wandelroutenetwerk Dit netwerk bestaat uit gekleurde symbolen, maar ook uit nummers. Het netwerk bestaat uit enkele lussen die aan elkaar gekoppeld zijn doormiddel van zogenaamde wandelwissels (nummers).

Dit netwerk is onderdeel van een grensoverschrijdend routestelsel met Regionaal Landschap Kempen en Maasland en Grenspark Kempenbroek.

Via de websites van Liefde voor Limburg en VVV Midden-Limburg kunt u de wandelkaart bestellen. Op de routeplanner kunt u uw eigen wandelroute samenstellen of één van de mooiste routes uitkiezen.

Waterwandelwereld Routes

In Grenspark Maas-Swalm-Nette vindt u 5 prachtige, bewegwijzerde WaterWandelWereld routes. Deze routes zijn zo mooi dat zij vanuit het Duitse Wandelinstituut het certificaat ‘Premium Wanderweg’ hebben meegekregen. Dit concept komt uit Duitsland en staat voor bijzondere wandelroutes door schitterende, afwisselende natuur en landschap op uitstekend gemarkeerde wegen en paden, meestal onverhard. Dit betekent dat ze, culturele elementen bevatten en voldoende rustmogelijkheden bieden onderweg. De routes worden om de drie jaar gecertificeerd.

In gemeente Leudal vindt u de Leudalroute, in gemeente Maasgouw de Molenplasroute, in gemeente Roermond vindt u de Schwalmbruch route en in gemeente Roerdalen kunt u genieten van de Rode Beekroute en de Meinvennenroute

LAW Routes, Streekpaden en NS - dagtochten in Noord- en Midden Limburg

Een LAW (Lange Afstand Wandelroute) is een meerdaagse wandelroute die verschillende regio’s in Nederland met elkaar verbindt. LAW’s liggen verspreid over heel Nederland en zijn herkenbaar aan de wit-rode® markering op lantaarnpalen en bomen.

In Noord- en Midden-Limburg vindt u drie verschillende LAW-routes, namelijk:

  • Pelgrimspad deel 2 (LAW 7-2) van Den Bosch naar Maastricht over 250 kilometer
  • Pieterpad deel 2 (LAW 9-2) van Vorden naar Sint Pietersberg over 257 kilometer
  • Hertogenpad (LAW 13) van Breda naar Roermond over 238 kilometer

Streekpaden zijn meerdaagse rondwandelingen met een sterk regionaal karakter en zijn herkenbaar aan de geel-rode® markering op lantaarnpalen en bomen. In Noord- en Midden-Limburg vindt u één streekpad, namelijk
Het Maas-Niederrheinpad; grensoverschrijdende route van 342 kilometer.

NS-dagtochten nemen u mee van station naar station en dan komt u natuurlijk langs de mooiste plekjes. In Noord- en Midden-Limburg vindt u de volgende NS-dagtochten:

  • Maascorridor; 17 kilometer van Venlo naar Kaldenkirchen
  • Mariapeel; 14 kilometer van Horst-Sevenum naar Deurne
  • Meinweg; 34 kilometer te Roermond.

Meer informatie over dagtochten en meerdaagse wandelroutes vindt u hier.